Coaching a virtuális térben

Szitar_Zsofia_coach.jpg

Tagadhatatlan, hogy a virtuális térben nem ugyanolyan a kapcsolódás, és valószínűleg nem pont ugyanaz a folyamat jön létre, ami személyes térben zajlana, mégis hiszem, hogy az online csatornán folytatott segítő beszélgetések legalább olyan értékesek lehetnek. Különösen egy ilyen speciális időszakban…

A személyes tér ereje alapvető

Hihetetlen információtartalmat és erőt tulajdonítok az emberek közötti térbeli kapcsolódásnak. Nem fizikai érintkezésre gondolok, hanem a beszélgető partnerek egymáshoz viszonyulására; távolságtartásukra, testhelyzeteikre, szemkontaktusukra, mozdulataikra, energiájukra.

Éppen ezért eleinte magam is kételkedtem, hogy vajon lehet jól coacholni virtuális térben, ahol az említett tényezők nagy része korlátozottan, vagy egyáltalán nem érvényesül. De egyre több ügyféligény megtalált, így először ügyfél oldalról próbáltam ki, aztán magam is belevágtam.

Kezdetben zavaró volt, hogy a legstabilabb internet mellett is akadnak apró technikai nehézségek, pillanatnyi lefagyások, egymás szavába vágások. Meg kellett szokni azt is, hogy hiába nézzük egymás arcát, nincs valódi szemkontaktunk, és a testbeszédből is legjobb esetben csak a vállak, karok mozgását tudom megfigyelni.

Helyette az online kapcsolódásban

Mostanra azonban úgy érzem nagyon is működik, sőt kifejezetten izgalmas, ahogy a fókuszomat át kell helyeznem ilyenkor:

  • nagyobb hangsúlyt kapnak ilyenkor az elhangzott szavak, mondatszerkesztések

  • kifejezetten keresem a hangszín, beszédtempó változásait

  • izgalmas témává válhatnak a szünetek és a csendek, amik sokszor az érzelmek tükrei

  • mivel kevesebb lehetőségünk van eszközöket használni, felértékelődik az összefoglalások, visszajelzések szerepe (virtuálisan sokkal természetesebbnek is hatnak ezek)

Más, de legalább olyan értékes

Tény, egy kicsit mások az online coaching folyamatok, a személyesekhez képest. Sokszor segít, ha legalább egyszer – lehetőleg az elején – személyesen is találkozunk az ügyféllel. De olyan eset is van, amikor pont a digitális forma adja meg a keretet egy speciális bizalmi szint kialakulásához. És ez a kulcs! Ha a két ember közötti kapcsolódás létrejött, onnantól az érték rajtuk kettőjükön, az általuk létrehozott egyedi közegen múlik, nem az eszközökön.

Coach_online.jpg

Praktikus szempontok, és jövő

A bejegyzés eredeti születésekor olyan előnyöket soroltam fel a coaching online formája mellet, hogy a technológia segítségével:

  • egymástól nagy távolságban élő partnerkapcsolatok is megvalósulhatnak (jelenleg is több külföldön élő ügyféllel dolgozom, akik mind örülnek, hogy ily módon magyar nyelvű folyamatba kezdhettek)

  • legalább egyik, de jellemzően mindkét fél számára takarékosabb, hogy nem kell utazási idővel, utazási-, esetleg irodaköltséggel is kalkulálni

  • a nettó beszélgetési idő rugalmasabban beilleszthető a napirendbe is, pl. ebédidőbe

De aztán néhány nap leforgása alatt – 2020. Március közepére – a fentiek egy csapásra elhalványultak amellett a megkérdőjelezhetetlen érv mellett, hogy a virtuális térben való coaching azért jó, mert lehetővé teszi, hogy korona vírus megfékezése érdekében bevezetett, és csodásan megfogalmazott “szociális távolságtartás” idején is van lehetőség segítő beszélgetések bonyolítására. Talán sose volt még ekkora szükség rájuk! Most valószínűleg az egész szakma eltolódik ebbe az irányba, és ki tudja, talán így is marad a globális krízishelyzet elmúltával is…

Previous
Previous

Walking coaching

Next
Next

Sportmindset – hitvallás