Magyarul is megjelent Tim Gallwey: A belső játszma – Tenisz

A belső játszma - Sportmindset alapmű

Miért szenzáció ez azok számára is, akit egyáltalán nem érdekel a kis neonzöld labda hálós ütővel való kergetése? Nos, ahogy Kobe Bryant mondta: a sport az élet legjobb metaforája. A könyv, és az általa megismerhető The Inner Game módszertan tökéletesen univerzális, nem mellesleg, ez a SPORTMINDSET coaching egyik alapműve!

Mindegy mivel foglalkozol, ha csak egy dolog is stimmel Rád az alábbi listából, akkor Neked is érdemes elolvasnod a röpke 200 oldalt:

  • unod már, hogy téthelyzetben időnként alulmúlod magad

  • egyenletesebb, kitartóbb fókuszra van szükséged

  • hasznosabbra cserélnél egy rögzült szokásodat

  • valódi magabiztosságra vágysz

  • szeretnél jobb lenni, fejlődni valamiben, tényleg akármiben

A csúcsteljesítmény emberi arca

A belső játszma csaknem 50 éves gondolatai nem is lehetnének aktuálisabbak 2021-ben! Az elmúlt évtizedekben lassan, nagyon lassan kezdett végre elfogadottá válni, hogy a pszichénkkel való tudatos munka nemhogy nem ciki, hanem a siker egyik kulcstényezője. Rengeteg sportoló kezdett el komolyan dolgozni MENTÁLIS EREJE fejlesztésén, és nem hallottam még olyanról, akinek ez ne vált volna az eredményessége hasznára.

Ez a könyv azonban egy olyan megközelítésről szól, amit inkább - a pandémia és a tokiói olimpiai játékok hatására fókuszba került - MENTÁLIS JÓLLÉT fogalmával írnék le. A belső játszma által kínált alternatívák (erőltetett pozitív belső monológok helyett ítélkezésmentes megfigyelés, kényszerített fókuszálás helyett kíváncsi tanulás) a flow elmélettel mutatnak párhuzamot, nem is csoda, hogy Tim Gallwey és Csíkszentmihályi Mihály jó barátok lettek. Ugyanakkor, talán joggal merül fel a kérdés, vajon teljesítmény szempontjából lehet-e mindez legalább olyan hatásos, mint az „erő”.

Nagyon is! Sőt! Itt jön a könyv igazi mélysége, ahol már nem eszközökről, módszerekről van szó, amik egy-egy meccs megnyerésében segítenek, hanem arról, hogy milyen sportolók, milyen üzletemberek, egyáltalán milyen emberek vagyunk.

Értelmezések széles spektruma

Nekem az tetszik a legjobban, hogy a fejezetek, és teniszpéldák milyen sok szinten értelmezhetők:

  1. Az egész felfogható tenisz kézikönyvnek is, hiszen esik szó az ütőfogástól a lábmunkán át az adogatásig számos sportszakmai témáról.

  2. Csakhogy a válasz ez esetben nem A vagy B technika lesz, amit szolgaian követni lehetne. Tim inkább ahhoz ad segítséget, hogy mire és hogyan érdemes figyelni ahhoz, hogy a tanuló megtalálhassa a számára ideális verziót. Ez a szemlélet pedig már túlmutat nemcsak a teniszen, hanem a sporton is. Mondhatjuk, hogy ez a coaching szemlélet alapköve.

  3. Az eredeti alcím angolul így hangzik: „The ultimate guide to the mental side of peak performance”, vagyis a csúcsteljesítmény mentális oldalának útmutatója. A belső játszma különleges megközelítést kínál olyan téthelyzetekben szükséges készségek javítására, mint például a tudat lecsendesítése, vagy a koncentráció ideális szintjének létrehozása.

  4. Az is igaz viszont, hogy az előbbi eszközök akkor működnek igazán, ha az olvasó hajlandó egy, az 1-es Én & 2-es Én koncepciója által bevezetett önismereti kalandozásra.

  5. Végül, tapasztalatból mondom; elmerülni is érdemes benne! Aki többször, akár darabjaiban is forgatni kezdi A belső játszmát, elolvassa Tim Gallwey (egyelőre csak angolul elérhető) többi művét (The Inner Game of Work, The Inner Game of Music, The Inner Game of Stress), esetleg részt vesz egy gyakorlati The Inner Game workshopon is (részletek itt), az könnyen azt veheti észre, hogy máshogy kezdi látni a világot, és benne saját magát. Sikerei szélesebb értelmezést nyernek, élete pedig kiegyensúlyozottabb lesz.

Tenisz kézikönyvből önfejlesztő biblia

Amikor Tim 1972-ben befejezte a könyvet, amerikai kiadója 20.000 nyomtatott darabbal, és elsősorban teniszező vevőkkel számolt. Egymillió eladott példánnyal később azonban ez lett a valaha kiadott legbefolyásosabb tenisz könyv. Hogy a mai napig sportpszichológiai bestseller (Amazon), az egyáltalán nem meglepő, olyan nevek hivatkoztak rá csak idén mentális mankóként, mint Tom Brady (Tampa Bay Buccaneers, NFL), Steve Kerr (Golden State Warriors, NBA), vagy Thomas Tuchel (Chelsea FC, UEFA). A milliós nagyságrendű kereslet magyarázata sokkal inkább abban van, hogy a The Inner Game filozófiája nagyon hamar népszerű lett a nyugati üzleti világban is. A business coaching szakma itthon is egyik kiinduló pontjaként hivatkozik Tim Gallwey-re, ő maga és csapata pedig programjával, sok más mellett, olyan multinacionális cégek belső hatékonyságát is segítették már, mint a GE, Deloitte, vagy az Apple.

Van egy olyan érzésem, hogy a hazai kiadó is alapvetően sportolókra célzott. A borító design-ja, helyenként a fordítás, sőt Temesvári Andrea előszava is ezt tükrözi, én mégis azt hiszem, hogy a magyar nyelvű önismereti-, önsegítő piac is egy fontos alapművel gazdagodott.

Previous
Previous

Podcastok a Sportmindset vendégszereplésével

Next
Next

Motiváció sportban és munkában